torstai 12. helmikuuta 2015

Kuratalkoot

Huhhuijaa. Täällä on kuukausi harjoteltu poikain kans keskenään elelyä. Ja mikäs meillä pärjätessä. Pojjaat on onneksi saanu olla Ricolassa, jos mulla on ollu pitkiä päiviä tai sitte täällä on joku käyny niitä päästämässä pihalle. Ensimmäisen viikon ajan kaverit oli varsinki iltasin aikalailla joka rissauksesta sitä mieltä, että nyt se isäntä varmasti tullee, mutta sittemmin on meininki rauhottunu. Riemu nyt jaksaa optimistina olla edelleen pitemmän lenkin tai autoreissun jäläkeen, ku tullaan kottiin, sitä mieltä, että nyt siellä varmasti on isäntä vastassa.

Mutta ans olla. Ei selevitty tervennä tätäkään alakuvuotta. Tää kevättalavi tuntuu olevan Rallilla tämmöstä. Viime vuonna sitkee röhä ja nyt sitte hirvee mahatauti, jonka syyksi paljastu haimatulehus... Tännään alako tupla-antibiootti, jonka lisänä vähärasvanen dieetti ties kuinka pitkään. Kuukauen päästä kontrolliverikokeet ja sitte maholliset lisätutkimukset, jos arvot on edelleen päin peetä. Eli jos on kroonistunu tai peräti edenny vajaatoiminnaks asti.

Homma tosiaan alako viikko sitte perjantaina. Töistä tullessa eka tunti meni paikkojen putsaukseen ja kurailu jatku Rallilla koko yön. Oksensiki muutaman kerran. No lauantai-aamuna sillä oli jo kauhee nälkä ja virtaa oli taas melkeen normaalisti. Varovasti tietenki aloteltiin riisi-raejuusto-keitetty kana-linjalla. Illalla oliki Riemun vuoro alottaa sama setti, mutta lievempänä. Sunnuntai meni ok, mutta su-ma yönä Rallilla alko homma alusta. Eppäilin ite, että joku ruoka on ollu härskiintynyttä tai sitte Ralli sai edellisviikon kissoista jonku pöpön, ku molemmille tuli. Maanantaiaamuna vein sen lääkäriin ja siellä otettiin verikokeet, ku lääkäri muisti, että olin kesälläki samoilla asioilla siellä ja kerroin, että kyllähän tuolla aina välillä tuppaa vatta löysällä oleen. Että tiiä sitten kauanko tuo tulehus on jo ollu. Mutta maanantaina päivän aikana vuorostaan Riemu oli taas ripaskoinu kämpän mukavaan kuntoon.

No mistähän tää sitte tulee? Luultavasti ainaki rasvasista ruuista. Varsinki lohi on ollu viimesen vuojen, ku vaihoin toimittajaa, varsin rasvasta. Ja tietty Rallillaki on ollu aktiivisen koiran ruokaa, ku se nyt sattuu melkosen aktiivinen tyyppi olemaan. Ehkä viime viikon lohi oli jotenki ekstrarasvasta, tai tiiä vaikka tosiaan pilaantunuttaki lisäksi, ku molemmilla tuli noin rajut oireet. Nyt joka tappauksessa molemmilta täytyy jättää ainaki rasvasimmat jutut pois ja seurata tilannetta. Tuo tulehus on myös kuuleman mukkaan ylleisintä just pienillä terriereillä ja snautsereilla. Tiiä mistä sitte johtuu. Mutta kyllä täällä taas täytyy ittiä moralisoija oikein kunnolla, että en oo tajunnu liikaa rasvasuutta saati vaatia tutkimuksia aikasemmin... Sitä on ite tullu eesautettua omien koiriensa pahhoinvointia ja pahimmassa tappauksessa loppuelämän jatkuvaa kroonista tulehusta/vajaatoimintaa. Taas näitä koiran omistamisen hienoja puolia...

Nyt on tosiaan antibiootit alotettu ja mahat ollu molemmilla paranemaan päin. Riemulla on ruokahalu ollu jatkuvasti hyvä, Ralli vähä nirsoilee, varsinki jos yrittää sekottaa ruokaan mahatabletteja tai antibiootteja. Eipä tässä taas auta, ku toivua parasta ja yrittää jälleen oppia tästäki jotaki tulevaa aatellen. Huomenna kaverit menee taas yöksi Ricolaan hoitoon niin täytyy toivoo, että nyt tosiaan mahat on ok. Ja katotaan, jos vaikka saavat ennakkotiioista poiketen isännän pikavisiitille kotia sunnuntaina.

Riemun siivousilme

1 kommentti: